byk

Byk należy do zwierząt hodowlanych. Ogólna nazwa zwierzaków przeznaczonych do uboju, bądź służenia ludziom w inny sposób, brzmi bydło. Dorosłe samce bydła nazywa się bykami (młode samce – byczkami), samice – krowami (samice powyżej 6 miesięcy -jałówkami), młode – cielakami. Ludzie interesują się coraz częściej tworzeniem krzyżówek tych zwierząt, przez to ich wygląd może momentami szokować. Zerknij na ten filmik poniżej, jest naprawdę zaskakujący. 

Byk: co musimy o nim wiedzieć?

Byk zwany buhajem, przeznaczony jest do rozpłodu bydła domowego. Wybierany jest z linii, która wykazywała największą przydatność użytkową, taką jak: mleczność, dobre przyrosty i wysoki % tłuszczu w mleku. Byki te użytkowane są do tego celu, aż do momentu ukończenia przez nie piątego roku życia. Jednak nie myślcie sobie, że proces zapłodnienia jest taki przyjemny, jak mogłoby się wydawać. Nie jest to prawda i zdecydowanie nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek przyjemnością. Stworzone zostały specjalne stacje unasienniania, w których pobiera się spermę, po czym podaje się ją zwierzęciu. Istnieją również byki, które zostały specjalnie i sztuczne wyhodowane. I właśnie o takim zaraz przeczytacie. 

Gatunek bydła sztucznie stworzony

Wskutek procesu krzyżowania zwierząt, którym nadal fascynują się ludzie, stworzono nową rasę byka – Belgian Blue. Zdaniem ludzi zwierzę tej rasy wygląda jakby było wiecznie na sterydach. Rasa ta została stworzona na początku XX wieku. Cechą charakterystyczną jest spory przerost masy mięśniowej. Zostały stworzone specjalnie po to, by było więcej mięsa do spożycia. Cielęta tej rasy rodzą się z dwukrotnie większą liczbą włókien mięśniowych i większą masą ciała, w porównaniu z cielętami innych ras.

Niestety jak w przypadku każdej ingerencji człowieka nie obyło się bez skutków ubocznych, które mogą nieco utrudniać codzienne funkcjonowanie tych zwierząt. 

Jakie są skutki uboczne? 

  • wolniejsze tempo odkładania tłuszczu opóźnia ubój i podwyższa koszty utrzymania zwierząt;
  • zmniejszony ciężar jąder oraz ilość i jakość nasienia byków
  • cielęta często mają problemy z nogami, powikłania oddechowe i powiększone języki, co może pogarszać efekty wypasu i karmienia i prowadzić do przedwczesnej śmierci;
  • bydło to dojrzewa później, niż inne rasy europejskie, jak np. Charolais, a krowy cielą się po raz pierwszy zwykle dopiero od ok. 32, rzadziej od 24 miesiąca;
  • bydło belgijskie wymaga też bardziej wykwalifikowanych pracowników i zarządzania, nie rozwija się w trudnych warunkach i nie nadaje się też dla początkujących, więc ogólna wydajność ich hodowli ekonomicznie jest nadal niejasna.

Spójrzcie na to nagranie poniżej. Chcielibyście mieć takiego zwierzaka? Co sądzicie? Czy krzyżowanie zwierząt naprawdę jest warte swojej ceny i tych problemów zdrowotnych, które odczuwają? 

Zobacz także:

  1. Husky i niedźwiedź polarny bawią się na nagraniu. Koniec jest jednak tragiczny
  2. Bohaterka! Adoptowała 3 niepełnosprawne koty, nikt ich nie chciał
  3. Pies czy lis? Krzyżówka dwóch popularnych ras. Jego wygląd zapiera dech