Czy pies może jeść kości? Panuje swego rodzaju mit, że psiakom można dawać kości o ile nie są to kości z kurczaka. Dlaczego? Ponieważ łamią się, zostawiając za sobą igiełki, które mogą skrzywdzić psiaka. Czy to prawda? Których kości unikać? Obalamy mity i tłumaczymy, jak dawkować kości, żeby nie zabić swojego przyjaciela.

Czy pies może jeść kości? Może, jednak nie każda kość będzie dla niego odpowiednia. Niestety przez podanie złego rodzaju kości, możemy nawet, nieumyślnie, zabić swojego ukochanego psa. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, co możemy, a czego nie powinniśmy podawać. 

Czy pies może jeść kości? Czy psu potrzebne są w diecie kości?

Czy możemy dać psu kość? Tak, jednak musimy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Zacznijmy od tego, po co właściwie dawać psu kości? Kość to źródło wapnia, który jest równoważnikiem dla fosforu. Poza wapniem znajdziemy w nich także sód, potas, cynk i magnez. U psów gryzienie kości pełni niejako rolę szczoteczki do zębów, ale także funkcję behawioralną, ponieważ pozwala rozładować napięcie. Mówi się jednak aby kategorycznie nie podawać żadnych kości z kurczaka. Czy to prawda? 

Nie. Choć kości mogą być niebezpieczne i szkodliwe, wcale nie muszą takie być, o ile my jako opiekunowie mamy odpowiednią wiedzę na temat żywienia. Jeśli pies nie jest na diecie, polegającej na podawaniu surowego mięsa, dawanie mu kości jest zbędne. Jednak jeśli już chcemy podać, musimy wiedzieć jakich kości kategorycznie unikać. 

Czy pies może jeść wędzone kości? Kości dla psa do gryzienia

Przede wszystkim zaczynamy od tego, czy dla naszego psiaka kość jest elementem diety, czy raczej smakołykiem? Często kupujemy w sklepach zoologicznych różne jadalne gryzaki, aby wprowadzić trochę rozrywki i czegoś nowego w życie naszego pupila. Nie zdajemy sobie wtedy sprawy z tego, na jakie niebezpieczeństwo go narażamy. 

Jeśli chcemy podać kość musimy pamiętać, że jedynie surowe kości, mięsne, będą dla naszego czworonoga odpowiednie. Mówimy stanowcze “nie” kościom prasowanym, gotowanym czy wędzonym, które zazwyczaj możemy dostać w sklepach. Kość prasowana jest bardzo niebezpieczna, ale także niezdrowa, a może doprowadzić do śmierci naszego psa. Dlaczego?

Z czego robione są kości prasowane? Pierwszym krokiem jest zebranie skóry ze zwierzęcia. Tak, skóry. Ten przysmak ma mało wspólnego zarówno z kością, jak i z mięsem. Następnie nasączamy skórę w mocnych, bardzo mocnych chemikaliach. Następnie wkładamy całość do kolejnej dawki chemii, aby pozbyć się z niej sierści za pomocą wysoce toksycznego siarczku sodu wapniowego. Kolejnym krokiem jest wypranie całości w wybielaczu, tak aby kolorem przypominało to faktyczną kość i także, aby pozbyć się okropnego zapachu, następnie ręcznie zawijana i formowana na ciekawy kształt, pokryta kolejną dawką chemikaliów, aby pachniała i wyglądała ładniej, trafia do pyszczka naszego psa.