jaguar

Jaguar, ssak należący do kotowatych. Zaliczany jest do wielkich kotów i jest jedynym przedstawicielem pantery spotykanym w Ameryce. Jest największym przedstawicielem swej rodziny na półkuli zachodniej i trzecim co do wielkości na świecie, tuż po tygrysie i lwie. Na wolności żyje zwykle 12-15 lat. Podobnie, jak pozostała część rodziny tego gatunku, jaguar jest mięsożerny. 

Gdzie mieszka jaguar?

W dzisiejszych czasach jaguar żyje tylko na kontynentach amerykańskich, pochodzi jednak od kotów z tak zwanego Starego Świata. Składał się niego największy ląd Ziemi (Eurazja) z Afryką oraz otaczające je wyspy. Tradycyjne nazwy trzech tworzących go kontynentów zostały wprowadzone przez starożytnych Greków. Stary Świat został pierwszy opisany i poznany, ale także wcześniej zaludniony. Tam także pojawiły się najstarsze cywilizacje świata, a liczba ludności trzech jego kontynentów jeszcze w XVII wieku stanowiła ponad 96% zaludnienia Ziemi. Dziś Stary Świat wciąż zamieszkuje ok. 85% populacji ziemskiej. Przodek jaguara zamieszkiwał Azję blisko 2 miliony lat temu. 

Wyróżniamy 9 podgatunków jaguara, ze względu na miejsce zasiedlenia:

  • jaguar amazoński – Wenezuela i Amazonia
  • jaguar peruwiański – wybrzeże Peru
  • jaguar meksykański – zachodni Meksyk
  • jaguar środkowoamerykański – od Salwadoru do Kolumbii
  • jaguar arizoński – tereny od południowej Arizony do Sonory w Meksyku
  • jaguar teksański – tereny obejmujące środkowy Teksas, aż do południowego krańca Meksyku
  • jaguar jukatański – półwysep Jukatan do Belize i Gwatemali 
  • jaguar duży, będący największym z podgatunków, ważący ponad 135 kg). Zamieszkiwał tereny  Pantanal w Mato Grosso i Mato Grosso do Sul w Brazylii, wzdłuż rzeki Paragwaj do Paragwaju i północnego wschodu Argentyny.
  • jaguar paragwajski

Czy jaguar żyje w stadzie?

Podobnie jak większość kotowatych, jaguar żyje przeważnie samotnie. Wyjątkiem stanowią grupy złożone z matki i jej młodych. Dorosłe osobniki spotykają się zwykle w celu zalotów i współżycia. Samice zajmują obszary o wielkości od 25 do 40 kilometrów. Zdarza się, że terytoria mogą na siebie nachodzić, jednak zwierzęta się przeważnie omijają. Samce mają zdecydowanie większe terytoria, bo stanowią one najczęściej podwójne terytoria samic. Uzależnione jest to oczywiście od dostępności zwierzyny, zamieszkującej pobliskie tereny. 

Jak komunikują się ze sobą te dzikie koty?

Samce znakują teren, poprzez drapanie, oddawanie moczu i kału. Kiedy chcą ostrzec lub przepędzić swoich konkurentów, zaczynają ryczeć. Ryk jaguara może przypominać kaszlnięcie. Jak na kotowatego przystało, potrafi też mruczeć i miauczeć. Na wolności stosują zwykle zachowania, służące unikaniu agresji. Konflikty jaguarów dotyczą najczęściej obrony terytorialnej. Szczyty aktywności tych zwierząt przypadają na zmierzch i świt. Obligatoryjnie są mięsożercami. 

Nietypowa przyjaźń

Dzikie zwierzęta są zwykle groźne z natury. Dzieje się tak głównie dlatego, że nie są przyzwyczajone do życia z człowiekiem i domowymi zwierzakami. Mimo to zdarzają się pewne wyjątki w świecie zwierząt. W jednym z zamkniętych ośrodków dla dzikich zwierzaków jaguar zaprzyjaźnił się z psem. Jest to bardzo nietypowa przyjaźń, która wśród niektórych ludzi wywołała spore wzburzenie. Dowodzi jednak, że nieważne są podziały. Jeśli ktoś chce się z kimś przyjaźnić, to i tak będzie to robił. Przyjaźń bowiem nie wybiera i jest silniejsza niż cokolwiek innego. 

Zobacz także:

  1. Rozbrajające nagranie. Psiak nie rozumiał, czemu pan nie chce go głaskać
  2. Uratował dzikiego kota. Wdzięczność WYJĄTKOWEGO zwierzaka roztopi Twoje serce
  3. Pies bardzo zabawnie okazuje zazdrość. Broni – za wszelką cenę – brzucha właścicielki