nosacz sundajski

Nosacz sundajski od dłuższego czasu w polskiej sieci jest bohaterem tysięcy memów, które przedstawiają “typowego Polaka Janusza”. “Małpa Polak”, jak lubią nazywać go niektórzy internauci, wyjątkowo wyróżnia się swoim wyglądem, a dokładniej rzecz biorąc – swoim sporych rozmiarów nosem. Jeśli zadawaliście sobie kiedyś pytanie, dlaczego właściwie nosacz ma tak ogromny nos, to dobrze trafiliście! W tym artykule odpowiadamy na nurtujące was pytanie.

“Małpa Polak” podbiła polski internet i raczej nie zamierza ustępować “zaszczytnego” miejsca innym zwierzakom. Może trudno w to uwierzyć, ale memy z nosaczem sundajskim stają się bardziej popularne od słodkich kotków i psów, które dotychczas nie miały sobie równych.

Nosacz sundajski funkcjonuje w sieci jako przykład typowego Polaka Janusza, który wraz ze swoją żoną “Halyną” i synem “Pieterem” reagują w przerysowany sposób na otaczający ich świat. Memy z jego udziałem wyśmiewają stereotypowe zachowania Polaków tj. zazdrość, przesadna oszczędność czy skłonność do ciągłych kłótni. Kto raz widział mema z nosaczem, ten na pewno kojarzy jego sztandarowe przekleństwo – “kurła”.

Nosacz sundajski – dlaczego ma tak duży nos?

Wygląd nosacza jest wyjątkowy, przypominający niektórym nosy “typowych Polaków”, którzy nie stronią od alkoholu. Zapewne wielokrotnie zadawaliście sobie pytanie, dlaczego właściwie ta przeurocza i zabawnie wyglądająca małpa ma tak duży nos?

Wyjaśnienie tej zagadki jest bardzo proste! Chodzi o… seks. Ogromna większość samców małp ma wyraziście i jaskrawo ubarwione członki lub ich okolice. Jednak w przypadku małp nadrzewnych, czyli m.in. nosacza, dolne partie ciała są schowane w listowiu przez co trudno im eksponować narządy rozrodcze, dlatego też ich “wabik na samice” znajduje się o wiele wyżej – na twarzy.

Im większy nos u nosacza sundajskiego, tym ma większe powodzenie u płci przeciwnej. Wielkość tej części twarzy symbolizuje u tych małp dominację, męskość i wigor.

Nosacze zagrożone wymarciem

Niestety, zabawna dla nas małpa jest aktualnie zagrożona wymarciem z powodu działalności człowieka. Podobnie jak w przypadku innych małp tj. orangutanów, najbardziej szkodzą im rozciągnięte na ogromnych obszarach farmy palm olejowych, pod które ludzie wycinają gigantyczne połacie lasów deszczowych – naturalne środowisko nosaczy.

Aktualnie jedynym sposobem, by pomóc tym małpom w przetrwaniu, jest zaprzestanie kupowania produktów zawierających olej palmowy.

Nosacz sundajski – charakterystyka

Nosacze sundajskie to małpy z rodziny koczkodanowatych, których charakterystyczną cechą są nosy. Gatunek został po raz pierwszy odkryty w 1787 roku przez F. von Wurmba w Indonezji. Łacińską nazwę Cercopithecus larvatus nadał im z kolei É. Geoffroy Saint-Hilaire’a w 1812 roku. Aktualnie gatunek ten występuje na Borneo w przybrzeżnych lasach namorzynowych i w lasach deszczowych wzdłuż rzek.

Charakterystyczny dla wyglądu nosaczy sundajskich jest, jak można się spodziewać po nazwie, nos przypominający kształtem ogórek. Jego rozmiary oscylują wokół 10 centymetrów. Co ciekawe, pokaźnych rozmiarów nosy, występują jedynie u samców. Waga tych zwierząt, w przypadku samców to od 17 do 22 kilogramów, a w przypadku samic zaledwie od 7 do 12 kg. Najczęstsze ubarwienie tych małp to wariacje różowego, czerwonego i brązowego przy czym łapy są najczęściej szare.

ZOBACZ TAKŻE