Baza wiedzy

Panda Czerwona – małe i tajemnicze zwierzę zamieszkujące Azję

 

Panda Czerwona - małe i tajemnicze zwierzę zamieszkujące Azję Poznaj je bliżej

Pomimo swoich niewielkich rozmiarów, Panda Czerwona jest fascynującym i urzekającym zwierzęciem. W tym artykule dowiesz się wiele na jej temat, w tym opis gatunku, gdzie żyje i jak wygląda jako dziecko. Dowiesz się także o ich diecie i sposobie życia. A więc poznajcie pandę czerwoną! Będziesz o wiele lepiej przygotowany do podróży do Azji!

Panda czerwona – opis gatunku

Zdjęcie pandy czerwonej jest warte tysiąca słów, ale pełny opis nie oddaje sprawiedliwości temu zwierzęciu. To maleńkie zwierzę ma doskonałe zmysły węchu, wzroku i słuchu i potrafi poruszać się po drzewach głową w dół. Mimo niewielkich rozmiarów pandy czerwone są zaskakująco silne – mają silne ręce i nogi, długie, giętkie kończyny i potężne tylne części ciała. Pandy czerwone używają swoich długich, krzaczastych ogonów jako swego rodzaju otulającego koca.

Te małe stworzenia żyją w lasach i górach i rzadko kontaktują się ze sobą poza sezonem rozrodczym. W okresie godowym samice wołają samców, a one zapraszają samca, aby dosiadł ich na ziemi. Samce pozostawiają swój zapach, oddając mocz i pocierając odbytem o drzewa. Samce mogą łączyć się w pary z więcej niż jedną samicą w sezonie.

Panda czerwona to mały, futrzasty ssak pochodzący z Azji. Jego wielkość można porównać do kota domowego, ma małe ciało i krzaczasty ogon. Ma gęstą czerwoną sierść i białe znaki na głowie. Występuje we wschodniej Azji. Pandy czerwone żyją w lasach, gdzie żywią się bambusem, roślinami, owadami i jajami. Ich szczęki są mocne i elastyczne, a pazury częściowo wysuwane.

Mimo że nie istnieje jednolita populacja pandy czerwonej, jest ona nadal szeroko znana. Są endemitami w Azji i żyją w górach w Chinach, Indiach, Nepalu, Bhutanie i Myanmarze. Pandy czerwone żyją średnio 15 lat, a niektóre z nich są hodowane jako zwierzęta domowe. Gatunek ten jest zagrożony m.in. wylesianiem i kłusownictwem dla ich futra.

Gdzie żyją pandy czerwone?

Pandy czerwone, znane również jako pandy mniejsze, pochodzą ze wschodnich i południowo-zachodnich Himalajów. Ssaki te mają czerwone futro z czarnymi nogami i brzuchem. Mają biało obrzeżone uszy i przeważnie biały pyszczek. Ich ogony są obrączkowane. Są to najbardziej znane pandy, a powodów jest wiele. Dowiedz się, gdzie mieszkają! Oto niektóre z siedlisk, które są domem pand czerwonych.

Dorosłe pandy czerwone osiągają dojrzałość płciową w wieku około 18 miesięcy, a po raz pierwszy mogą się połączyć w pary tylko w okresie godowym (od początku stycznia do początku marca). W okresie godowym samce oddają mocz na drzewa, a samice zapraszają samców, aby dosiadali ich na ziemi. Okres ciąży trwa 134 dni. Kiedy pandy czerwone przebywają na terytorium samicy, zakładają gniazda na drzewach lub w szczelinach skalnych.

Nazwa pandy czerwonej pochodzi od koloru jej futra. Trudno je jednak pomylić z innymi. Ich czerwone futro pozwala im kamuflować się w jodłach. Białe twarze pand są również łatwe do rozpoznania – mają białe znaki na policzkach i ślady łez od oczu do ust. Dzięki temu bardzo trudno pomylić je z pandami olbrzymimi. Istnieje kilka powodów, dla których siedlisko pandy czerwonej kurczy się.

Pandy czerwone są ssakami samotniczymi, a podczas zalotów wydają odgłosy tweetowania. Zachowanie to znane jest również jako „drganie” i ma na celu ostrzeżenie innych. W okresie godowym pandy czerwone stają na tylnych nogach, aby wyglądać na większe. Ich pazury są przystosowane do chwytania bambusa i jagód, mają też specjalny „sztuczny kciuk”, który sprawia, że wydają się jeszcze większe.

Jak wyglądają małe pandy?

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak wyglądają małe pandy czerwone, nie jesteś sam. Te urocze stworzenia należą do rodzaju Ailurus, rodziny ssaków. Oprócz nazwy, młode pandy czerwone nazywane są również młodymi. W jednym miocie może być około czterech młodych. Choć są jeszcze bardzo małe, wkrótce dorosną do wielkości kota domowego.

Te urocze stworzenia potrzebują bambusa jako głównego źródła pożywienia, ale ich dieta nie ogranicza się tylko do niego. W rzeczywistości bambus może stanowić od 20 do 30 procent masy ich ciała. Oprócz bambusa pandy czerwone jedzą również trawy, korzenie i owady. Od czasu do czasu zjadają również małe ssaki, takie jak myszy. Ale jeśli zastanawiasz się, co jedzą pandy czerwone, nie możesz się pomylić z tym uroczym małym stworzeniem!

Podczas gdy dziecko pandy czerwonej ma na łapach maleńkie futerko, stopy dorosłego osobnika są pokryte włosami, co pomaga mu wspinać się i chodzić po śliskich powierzchniach. Ogon pandy czerwonej rośnie tak, że prawie dorównuje wielkością jej ciału. Długi ogon pomaga zwierzęciu utrzymywać równowagę na gałęziach drzew i wspinać się. W ten sposób pandy czerwone chronią się przed drapieżnikami. I mogą wspinać się jeszcze wyżej! Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak rozpoznać dziecko pandy czerwonej, to wszystko znajdziesz tutaj.

Pandy czerwone są podobne do kotów domowych, ale są nieco większe. Mają duże, okrągłe głowy, krótkie pyski i duże, spiczaste uszy. Mają również długie, krzaczaste ogony z delikatną obwódką wokół nich. Osiągają długość od 50 do 65 cm i ważą od trzech do sześciu kilogramów. Ich stopy są owłosione, a pazury półzdolne do poruszania się.

Co je panda czerwona?

Jeśli zastanawiasz się „Co je panda czerwona?”, to nie jesteś sam. Odpowiedź na to pytanie jest złożona, ale można ją streścić w trzech prostych faktach. Małpy te są przede wszystkim wegetarianami, ale od czasu do czasu jedzą też owoce, owady i jaja ptaków. Aby zapewnić sobie całą dietę, pandy czerwone muszą każdego dnia zjadać 20-30% masy swojego ciała w postaci bambusa. Dzienna dieta typowej pandy czerwonej to około 2-4 kg pędów i liści bambusa. Uważa się, że samice pandy czerwonej zjadają do 20 000 liści w ciągu jednego dnia.

Pomimo że pandy czerwone żyją zazwyczaj samotnie, mogą porozumiewać się między sobą, kiwając głowami i wyginając ogony. Wydają też unikalny dźwięk znany jako „huff-quack”, będący połączeniem kwaczenia kaczki i parskania świni. Ponadto pandy czerwone potrafią wydzielać ostry płyn, aby ostrzec drapieżniki.

W przeciwieństwie do większości innych naczelnych, pandy czerwone nie wymagają diety bogatej w węglowodany i białko. Na szczęście wiele ogrodów zoologicznych zapewnia tym stworzeniom bardziej pożywne pożywienie. Chociaż zawsze podawane jest im pożywienie bogate w bambus, mogą one również korzystać z innych pokarmów, takich jak herbatniki dla ssaków naczelnych, pulpa buraczana i trawy. A jeśli martwisz się o zdrowie pandy czerwonej, zawsze możesz je sprawdzić, ważąc je. Podczas gdy dorosłe osobniki żyjące na wolności ważą zazwyczaj około sześciu i pół funta, pandy czerwone w niewoli mogą ważyć nawet trzynaście funtów.

Pandy czerwone są bardzo podobne do dużych kotów domowych. Ich okrągłe twarze, krótkie pyski i duże, spiczaste uszy sprawiają, że łatwo je rozpoznać. Ich czerwona sierść jest gęsta i rdzawa, dzięki czemu potrafią wtopić się w otoczenie. Mają jaskrawoczerwone ślady łez wzdłuż policzków, oczu i pyska, których mogą używać do ochrony skóry przed słońcem.

Wszystko o pandach i ich zachowaniu

Dowiedz się wszystkiego o zwyczajach i zachowaniu pand czerwonych. Chociaż pandy czerwone są głównie zwierzętami nocnymi, są aktywne przez cały dzień. Podobnie jak koty, pandy czerwone myją się, liżąc grzbiet, boki i przednie łapy. Ich odchody zawierają różne hormony, których badanie będzie przydatne dla naukowców. Aby oczyścić swoje futro, wylizują również skały i drzewa. Pandy czerwone patrolują również swoje terytorium i wydzielają z gruczołów odbytowych wydzielinę przypominającą piżmo. Ich długi ogon jest ich „otulającym kocem”.”

W sezonie lęgowym samica pandy czerwonej nosi materiały do budowy gniazda dla swoich nowo narodzonych młodych. Materiały te mogą pochodzić z dziupli drzewa lub szczeliny skalnej. Pandy czerwone rozmnażają się do czterech razy w roku, a ich młode pozostają z matką przez około rok. Gdy osiągną dojrzałość płciową, żyją razem w grupach liczących do dwóch lub trzech osobników dorosłych.

Pandy czerwone należą do rzędu drapieżników (Carnivora). Żywią się głównie roślinami, ale są również roślinożerne. Pod względem genetycznym są bliżej spokrewnione z pandami olbrzymimi. Pandy czerwone żywią się prawie wyłącznie liśćmi bambusa, chociaż czasami zdarza im się zjeść kwiat lub owoc. Jedzą również jaja. Ich dieta jest podobna do diety binturonga, innego roślinożernego zwierzęcia mięsożernego.

Mimo bliskiego pokrewieństwa z pandami olbrzymimi, pandy czerwone nie są ich bliskimi krewnymi. Należą one do tego samego podrzędu co niedźwiedzie, szopy i oposy. Według badań genetycznych pandy czerwone są jedynymi żyjącymi członkami tej rodziny. Ich najbliżsi żyjący krewni żyli około trzech milionów lat temu. Pandy czerwone są jednak wyjątkowe. Oznacza to, że są jedynymi zwierzętami w swoim rodzaju na świecie, które wykazują to wyjątkowe zachowanie.

string(15) "sidebar_layouts" 1