żubr
At Miód Malina restaurant, Krakow

W dzisiejszych czasach, coraz więcej ludzi deklaruje się do bycia wege albo vegan. Społeczeństwo powoli przyzwyczaja się do jedzenia bez mięsa, co ma na celu oszczędzenie niewinnych istot oraz pozwolenie im na życie bez cierpienia. Niektóre podlaskie restauracje inaczej podchodzą do tego tematu. Sezonowo można w nich zjeść potrawy bazujące na mięsie chronionych zwierząt. 

Czy żubr jest chroniony?

W Polsce żubry podlegają całkowitej ochronie. Podobnie jest na terenie całej Unii Europejskiej. Obecnie żubr chroniony jest na mocy Ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. (Dz.U. 2004 Nr 92 poz. 880) o ochronie przyrody oraz Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 16 grudnia 2016 r. (Dz.U. 2016 poz. 2183) w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt. Mimo ochrony, jedna z restauracji w Goniądzu do swojego menu wprowadziła pierogi z mięsem żubra. Oburzone klientki postanowiły zaalarmować Gazetę Wyborczą. 

Czy można jeść mięso z żubra?

Zwykle od każdej reguły, istnieje jakiś wyjątek. Podobnie jest w tym przypadku. Żubr jest gatunkiem chronionym, jednak istnieje pewien kruczek umożliwiający jego odstrzał. Kondycja zdrowotna puszczańskich żubrów jest stale monitorowana i oceniana przez specjalną komisję powołaną do tego celu. Zwierzęta typowane do odstrzału są zwykle chore, bądź odrzucone przez stado. – Eliminuje się je nie w wyniku choroby wewnętrznej, ale zewnętrznej. Kulawe, wyleniałe, z chorobami skórnymi i tak dalej – mówi w rozmowie z “Wyborczą” Jarosław Krawczyk, rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku. 

Tym bardziej podejrzane jest to, że w karcie tej restauracji pojawiła się taka pozycja. Idąc dalej tym tokiem rozumowania albo ludzie jedzą mięso z chorych zwierząt, albo zjadane są zdrowe okazy. Tylko jak to się dzieje? Kto za to odpowiada?

Czym jest Podlaskie Przedsiębiorstwo Mięsne? 

Jest to spółka zajmująca się skupowaniem i przetwórstwem dziczyzny. Zwierzyna łowna pozyskiwana jest na terenie położonym w obrębie Puszczy Knyszyńskiej i Puszczy Białowieskiej. Zakupione sztuki poddawane są badaniom weterynaryjnym. Oznacza to, że do restauracji trafia jedynie przebadane mięso. W takim razie na jakiej zasadzie zabijane są żubry, które trafiają na talerze w tej restauracji? 

Podobny obraz
Żubr: zdjęcie poglądowe

Zobacz także:

  1. 19-latka wyrzuciła zwierzaka na pewną śmierć. Robiła wszystko, żeby nikt go nie znalazł
  2. Niezwykłe i przerażające! Koń urodził się z MACKAMI zamiast kopyt
  3. Będziecie w szoku! Ten zwierzak przyszedł na świat z ludzką twarzą